Skip to main content

Kretsloppshusets trädgård

Kretsloppshuset ligger på en plats som förpliktigar: här låg en gång i tiden Mörsils Handelsträdgård. Och runt om Kretsloppshuset finns det som en gång var en riktigt fin park tillhörande det sk Societetshuset, senare Mörsils Sanatorium.

Den vackra trädgården framför Kretsloppshuset ritades 2006 av Mirjam Åkerblom. Tanken var att skapa en trädgård som erbjuder de finaste sittplatserna för sommarens cafégäster, ha en ombonad och avskärmad innergård och träd som blommar, har frukt och ger skugga. Trädgården har en mild tonskala med främst vit och grön i olika nyanser, en del mörkaste röd och ett gul som liknar Kretsloppshusets färger. Det är ett ganska begränsat antal perenner, men mycket välplanerad och pampig. Vacker under alla årstider och med tiden har vi lärt oss älska just denna trädgård och lägger ner vår själ för att sköta om den.

Vi har även kompletterat trädgården med några få nya perenner som smälter väl in i färg, form och höjd.

Ovanför Kretsloppshuset, på ytan mellan oss och Margaretagården finns sedan 2004 något så ovanligt som en Rosenträdgård för rosor i växtzon 6-7. Det är en väldigt skyddad växtplats där det initialt planterades 180 olika rossorter. Efter 20 vintrar så finns fortfarande cirka 90 sorter kvar. Skötseln kräver tid som inte riktigt finns, men under juni-juli formligen exploderar många av rosbuskarna i färg och doft! Passa på att strosa runt eller slå dig ner på en av bänkarna och bara njut!

Öster om Kretsloppshuset, nedanför det gamla "badhuset" ligger dels vår rabarberodling, dels en lättskött trädgård med bäddar avsedd för lite husbehovsodling av framför allt sådant som köket kan behöva som deko och topping. Här har vi också lite kvanne som vi använder, liksom rabarbern, för både dryck och marmelader. Vi har trädgårdshallon för att toppa bakverk på sensommaren. Och givetvis blommor som deko i restaurang och café. Denna del av trädgården har också "parkeringsbäddar", där vi övergående sätter ner delade perenner från vår husnära trädgård, för att i liten skala kunna sälja vissa efterfrågade perenner, som t ex den underbara Stormhattsranunkeln.

Ovanför Kretsloppshuset har vi så ett gammalt växthus, som vi i uppstartsfasen av Kretsloppshuset köpte begagnat. Den främre delen av växthuset har vi som en liten grön oas med både blommor och lite nyttoväxter, där mysiga sittplatser ger skydd under sommarens regniga dagar. Då blir det ofta lite väl många gäster inne i Kretsloppshuset och växthuset ger ett trevligt sittalternativ. Den bakre delen av växthuset tjänar som utemöbelförvaring under vinterhalvåret. På sommaren har vi de senaste åren haft en "återbruksbutik", en liten loppis där saker vi inte längre behöver kan hitta nya ägare.