AdventJul3

BAKGRUNDEN

Kretsloppshuset i Mörsil är resultatet av ett omfattande lokalt engagemang sedan 1994 med målsättningen att skapa en attraktiv besöksanledning i bygden och samtidigt visa att ekologiskt tänk i alla led inte bara är möjligt, utan det självklara alternativet. 

Begreppet "Kretsloppshus" började dyka upp på 80-90-talet som benämning för små kombinationshus för höns och växter, där tanken var att visa framförallt för barn, att höns ger värme, CO2 och gödsel. Växterna i växthuset har nytta av alla dessa godsaker och ger i sin tur ifrån sig syre och växtrester som blir till mat för hönsen. Och både hönshuset och växthuset producerar mat för oss människor. En fiffig kombination som givetvis var (och är) det mest naturliga i bondesamhället.

I vårt Kretsloppshus skulle det dock finnas plats för mer än växthus och hönshus: en butik fylld av produkter med ekologisk profil, café och restaurang, samt utbildnings- och konferenslokaler. Allt inbäddat i en mycket vacker miljö, där glädje och inspiration till en uthållig livsstil präglar stort som smått.

Drömmen om Kretsloppshuset började med Christl Kampa-Ohlssons ihärdiga miljöengagemang, där just sambandet mellan mat - hälsa - miljö var den bärande komponenten. Vägen från idé till att verkligen kunna genomföra byggandet och sedan driften av Kretsloppshuset, har varit en resa som tagit tid och krävt ett enormt engagemang från många människor. Under 15 år, från januari 1997 fram till sommaren 2012 drevs projektet och företaget av den ekonomiska föreningen Kretslopp Mörsil med ett varierande antal medlemmar, senaste åren ett drygt 20-tal.

Under 2012 ombildades den ekonomiska föreningen och består nu av 3 aktiva delägare. Handfast uppbackning ges av en grupp vänner som tillhör den ideella stödföreningen "Kretsloppshusets Vänner".

Till Kretsloppshuset hör omgivande trädgård och park, grannhuset "Gula villan", där vi tillverkar vårt eget mathantverk, ett fristående växthus, ett gammalt badhus från sanatorietiden och en del nyttobyggnader.

 

 kaffekop

 ÖPPETTIDER

 

Fredagar - lördagar - söndagar

kl 11-16

 

Jul - Nyår - trettondagen

Öppettider

Butiken har öppet dagen före julafton
23/12 kl 11-14

Öppet mellandagarna

tis-ons-tors

28-29-30/12 kl 11-16

Öppet Trettondagshelgen

tors-fre-lör-sön kl 11-16 

Kniv Gaffel original

 

kyckling 2

 

 

 

 

  WG19 Dekal ram 300dpi

 

 

Vinnare Guldgalan 2015

  Kretsloppshuset vinnare av 2015-års Guldgala för kategori "Årets Hållbara Företag"  

 

 

 

ÖPPETTIDER:

fre-lör-sön 11-16 

 

 

 

 

 

trix tripadvisor banner

© Kretsloppshuset 2021