Höst5

SEnaste nytt

Måndagen 2 juli 2018

Full sommar råder, ja - man kan säga att vi haft torrt och mestadels soligt sommarväder sedan 10 veckor! Mycket annorlunda jämfört med t ex förra året. Det är inte gott att vara växt och behöver klara sådana extrema situationer. Det blir mycket vattning för oss. Till stor del kan vi nyttja vatten från ett gammalt vattenmagasin norr om E14 där vi kan ta sommarvatten för vår utomhusdamm och växthusvatten. Men detta vattnande tar sina modiga 2-3 timmar varenda dag.....

Samtidigt är vi helt överförtjusta i vårt nya köksträdgårdsland som Roman byggde förra året! Helt nya odlingslådor av kraftigt virke och med en blandning av Bixogårdens kogödsel årgång 2016 och Ocke Trädgårds egen ekologiska odlingsjord! Detta i kombination med all värme och vår bevattning! Det bara sprutar fram grönsaker och vi plockar för fullt till sommaren fina trädgårdsbufféer. En ynnest att få skörda, använda i sallader och på mackor och en ynnest att få äta! Bättre än så här kan det knappast bli!

20180616 095822

Sommarruljansen är i full gång med massor av gäster, långa arbetsdagar och så mycket att göra att man knappt vet var man ska börja..... Att driva restaurang och café på en plats där själva miljön har så stor betydelse, kräver ju en helt annan nivå av engagemang, tänk och handfast arbete än att "bara" driva restaurang. Men vi älskar ju vårt Kretsloppshus och är beredda att ge järnet för det ;) Vi försöker påminna varandra att gå en liten runda efter dagens slut och dofta på rosorna, titta på våra roliga höns och glädjas åt trädgården! Det ger en ny skjuts med ork och glädje!

 

Lördagen 7 april 2018

En makalös påsk med tio dagars molnfri himmel, vårvintersol och kalla nätter är över! Och full fart hos oss med mängder av glada gäster som njutit av läcker påskmat, vackra naturdekorationer och nykläckta kycklingar. 

2016 04 15 9

Nu fortsätter vi med ordinarie öppettider torsdagar - söndagar kl 11-16 och till och med 15/4 söndagsbrunch. 

Och nu hoppas vi dels på några fina vårvinterdagar till - förstås, men också att allt det vita och kalla ska smälta och trädgården tina fram! En del fröer är sådda och omplanteringen av alla våra växter pågår för fullt! Härligt!

 

Tisdagen 13 februari

Vilken helt otrolig vinter vi har! Sällan har vi behövt skotta och slunga och röja så mycket snö runt Kretsloppshuset som denna vinter. Det gäller att avlasta växthustak och andra mindre tak, hålla parkeringar och ingångar öppna. Stora ytor innebär stora snömassor som ju behöver läggas upp någonstans, så vår lilla gamla traktor får slita allt den är värd!

20180106 20

Inomhus blommar persikoträdet något helt otroligt i år! Som vanligt blir det en rosa blomprakt på bar kvist långt innan det ens blivit dags för omplantering av alla våra växter. Endast fikonträden börjar spira med illgröna små vackra blad, annars vilar det mesta ännu. Temperaturregleringen i den svala delen av Kretsloppshusets glashus har fungerat utmärkt denna vinter (tack Anders!!) och det har varit stabilt kring 10-14 grader, vilket nästan alla vintervilande växter gillar. 

20180213 132432 1

I hönshuset är det lugnt. Vintervila även där med få ägg och förmodligen en rätt tråkig inomhustillvaro utan sommarens fröjder i hönsgården. Men snart ska det kläckas fram kycklingar har Birgitta lovat och fram mot påsk ska det bli föryngring i hönshuset!

På söndag börjar våra söndagsbruncher med godaste frukost-lunch-middag i ett :) Välkomna från kl 11:30. Alla söndagar under vårvintern blir det brunch fram till påsk åtminstone. Och självklart ska vi som vanligt ta fram det allra påskigaste huset förmår när det är dags för påskbuffé med mera :) Men det återkommer vi till! 

Fredagen 22 december

Hittills har vi haft en riktigt fin vinter med långa perioder av snö, fantastisk rimfrost i varje gren och lagom kallt. Bara någon enstaka varm dag med tö och regn emellanåt. Efterlängtad efter flera vintrar med ishalka, långa värmeperioder och nästan barmark. 

Kretsloppshuset är så vackert när det ligger inbäddat i snö och frost! Vi har haft adventsbrunch under adventssöndagarna där vi dukat fram allt gott som vi förmått att producera! Och gästerna har belönat oss med att komma i stort antal och många värmande lovord! Roligt och stimulerande!

Nu är det jul. Vi kommer att ha öppet endast i butiken en stund mitt på dagen imorgon, dagen före julafton. Själva julafton får hönsen ha Kretsloppshuset för sig själva! Vi har öppet torsdag - söndag kl 11-16 som vanligt, men stängt även nyårsafton. 

Vi önskar alla våra vänner en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!!  20171219 082355

Fredagen 27 oktober

Höst! Och tro det eller ej - men vi är i princip klara med allt som ska göras på hösten! Hönsen har fått flytta in i stora Kretsloppshuset efter ett härligt halvt år i sommarhagen. Alla kompostlådor är tömda och vi har anlagt en fantastiskt fin "kompostlimpa". Trädgården är nedklippt, ogräset rensat, grusgångarna är fina, krukorna tvättade, höstdekorationer är på plats, vårlökar satta. Lite jobb kvar med att tvätta och olja in trädgårdsredskapen och städa klart i växthuset, samt sätta på gnagskydd på alla träd i trädgården. 

En vecka till är vi igång med restaurangen. Sedan stänger vi från 6-29 november som vanligt för att städa vårt kära Kretsis, förbereda oss för adventssäsongen och kanske också pusta ut lite :)

Onsdagen 16 augusti

Snart är vår högsommarsäsong över. Från 1 september minskar vi ner öppettiderna till torsdag - söndag kl 11-16. 

Men vilken sommar vi har haft!! Inte vädermässigt förstås - det har varit några enstaka timmars värme och sol kan man lugnt påstå. Men det har varit en rekordsommar beträffande antalet gäster! Och många dagar har ändå varit så pass hyfsade att gästerna kunnat sitta i trädgården och njuta. För nog har det blommat och blommar än! Speciellt rosorna har tokblommat i år! Och perennerna i trädgården verkar ha gillat det lite svalare vädret.

Högtryck i restaurangen betyder högtryck i köket, i bakrummet, i disken, i varoleveranser som ska tas omhand, i butiken och i alla led "bakåt". Så platschef Ann-Christine har varit i gång från morgon till kväll 7 dagar i veckan för att organisera, styra, förbereda och efterbereda allt med sin otroliga kapacitet och sitt effektiva lugn. Att tillverka allt själv från grunden och inte använda sig av halvfabrikat - det har sitt pris förstås. Men så har vi också oerhörd många gäster som verkligen varit nöjda och uttryckt sin uppskattning. Roligt!

Ute har vi också varit i gång på alla plan: gräsklippning förstås dagarna i ända på våra flera hektar stora ytor, trimning, skötsel av växthuset och trädgården. Därtill återställandet av gräsytor som blivit skadade av borrning efter bergvärme i vintras och av träfällning i våras. En ny köksträdgård växer fram med stora, rejäla odlingslådor. Det gamla och otäta taket med takspån i vårt förrådshus bredvid Kretsloppshuset måste bytas. Rosenträdgården ska få nya skyltar. Och så vidare och så vidare....  

20170811 101735

 Här kör Shinash ut träflis till nya köksträdgården. Härligt att se! Och så sköööönt att slippa ogräs i många år framöver :)

20170609 170657

Hönsen har det helt underbart bra i sin nya sommarhönsgård! Den är ju så stor och omfattar både ett väldigt tätt buskage av rosor som är en "djungel", stora granar som skyddar från regn och sol, en jättehög kompost som vid det här laget är liten och fullständigt genomarbetat av hönsen. Och för några dagar sedan kom det fram 3 små nya medlemmar i hönskollektivet: en höna hade ruvat helt ostörd i "djungeln" och kläckt fram sommarkycklingar i "det vilda". Som i gamla tider :)

Nu förbereder vi inför skördemarknaden lördagen 26 augusti. Då blir det grönsaker från Ås, honung från bikuporna bakom Kretsloppshuset, bröd från Frejas Bakeri, våra egna vindruvor, god mat i uteköket och skördebuffé inne i restaurangen. Och vi kommer att kunna servera "Bellini" - en underbar god bubblande dryck baserad på våra egna persikor :)

Söndagen 2 juli

Brrr.... vilken kall (och torr) juni det varit!!

20170609 13Men äppelträden har tokblommad som aldrig förr, så det finns alltid nåt att glädjas åt. Och sent om sider har vi nu också fått lite värme och några riktigt vackra dagar. 

Vi har nu öppet alla dagar utom måndagar och det märks att det är sommar: mängder av glada gäster njuter av god mat och dryck både inne och ute i trädgården :)

Det jobbas för fullt "bakom kulisserna" för att baka och laga mat och fixa så att det kan dukas fram en supermumsig trädgårdsbuffé varje dag, samt att kak-kylen är välfylld med frestelser ;) 

Och ute är det full fart också: Roman snickrar, målar, reparerar. Har bland annat byggt en hundgård för all vår hundälskande personal :) Shinash gräver och plockar ogräs. Snotte och Sven-Olof klipper gräs. Åsa vattnar växter och planterar det som vi kan sälja. Birgitta och Gitte sköter om hönsen. Och jag själv springer runt överallt och fixar här och där och ser till att det är vackert runt omkring våra hus. 

Just nu bygger vi en ny trädgård med stora rejäla odlingslådor för att det ska vara lite mera lättskött framöver när vi odlar det lilla vi har för att sätta guldkant på bufféerna och för att "parkera" de förökade perennerna från vår trädgård innan de ska säljas.

20170630 102136

 

Tisdagen 16 maj

Vips har det gått en månad igen! Hur kallt det än varit, så är den tidiga våren alltid en lite "halvstressig" tid.... Runt huset och ser det bedrövligt ut - tycker man - och jobb vart än man tittar. Det blev krattning och krattning och krattning. Efter bergvärmeborrning och trädfällning är marken öster om Kretsloppshuset i behov av en större renoveringsinsats, så det får ta sin tid. 

Men nu är i alla fall trädgården städat och vårfin, utemöblerna framme, en ny sommarhönsgård är byggt och igår fick hönsen flytta in i rena drömrastgården med komposthögar, jordhögar, täta rosenbuskage och stora granar att gömma sig under. Så nu sprättas det för glatta livet :)

20170516 181344

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här flyttas en höna till nya sommarvistet av Åsa :)

Och inte nog med allt detta: i år odlar vi i egen regi i vårt stora växthus också och satt ut tomaterna, squash, störbönor, pumpor och lite annat smått och gått. Håll tummarna att det växer!

IMG 20170516 WA0008

 

Onsdagen 12 april

Det laddas på alla sätt och vis i Kretsloppshuset inför en av årets viktigaste helger för oss. Under påsken brukar vi ha fler gäster än någon annan helg på året. Endast morsdag kan mäta sig med påsken i antal gäster :)

Detta innebär många dagars intensiv förberedelse framför allt i köket med bakning, skalning, preparering av alla det slag. Sill ska läggas in, revbenspjäll förstekas, nötter rostas, kakbottnar bakas, varmrätter förberedas osv osv. Det ska lastas av mängder av varor och kylutrymmena är alltid för små vid sådana tillfällen! 

20170411 145209

I släpandet och bärandet får man försöka att glädjas åt det vackra, till exempel dessa helt förtjusande rädisorna som om någon dag kommer att landa på påskbuffén och pigga upp uppläggningarna :)

Mitt i allt fokus på mat, så har det hänt saker i hönshuset: lagom till varje påsk ser "hönsmammorna" Gitte och Birgitta till att kycklingar kläcks och i år lyckades det fantastiskt bra att släppa hönan Marianne till de precis nykläckta äggen för att där upptäcka "ups - jag har fått bebisar"!! Och vips blev hon mamma som tog alla små kycklingar under sina vingar! Så sött och rörande! Detta hände samma dag som blev en så svart dag för övrigt, fredagen den 7 april.....

20170407 101927

 

Tisdagen 21 mars

Så ljust och fint det är redan :) Och ganska fint vinterväder har det varit de senaste veckorna. Våra söndagsbruncher har varit populära och nu är det bara några få söndagar kvar tills det redan är påsk som är en av våra allra bästa helger på hela året! Vi laddar:)

Jag plockar bara ut en av alla fina detaljer från våra yppiga brunchbuféer och visar i bild: Ann-Christines fantastiskt goda och vackra brietårta :)

20170226 brunch 9

På den "gröna fronten" har mycket hänt: persikoträdet har blommat över och nu grönskar det för fullt i vår svala glashusdel bredvid restaurangen. Fikonträdet har slagit ut och nästan all omplantering är klar. Härligt!! Nu ska det sås lite smått och gott snart och vi har beställt årets tomatplantor av goda och vackra sorter från Maries Trädgård i Krokom. 

20170228 094930

Här ser Ni en riktig kämpe: Erica - som är en hejare på alla sorters trädgårdsarbete och som utan att tveka kör från stan till Mörsil för att gräva en hel lång dag i bäddarna, plantera om stora och små växter och för att bära jord, gödsel och krukor fram och tillbaka :) TACK!!!

 

Söndagen 5 februari

20170205 brunch 4

Då var säsongens första söndagsbrunch över. Gott och vackert tyckte vi själva och nog tror vi att våra gäster känner och smakar att varenda liten rätt och godsak är tillverkad från grunden med de allra bästa ekologiska råvarorna. Att förbereda våra söndagsbruncher kräver planering och startar tre dagar före brunchdagen. Jag själv fick äran att vara en liten kugge i maskineriet idag. Härligt att få jobba en stund med Ann-Christine som har stenkoll på allt och alla och är lugnet själv. Och härligt att skratta med hela gänget som hjälptes åt idag: Ann-Christine, Fabienne, Isabel, Birgitta & Fatemeh. Tack tjejer :)

20170205 brunch 5

 Här lägger Ann-Christine och Isabel sista handen på dagens brunch :)

Tisdagen 31 januari

Idag är en väldigt speciell dag för oss.....

Många av Er vet ju att Felicia (den av oss tre som är kock och därmed har ansvar för själva "hjärtat" av Kretsloppshuset), varit sjuk sedan förra våren efter ett olyckligt fall där hon slog huvudet i isen, när det var som värsta ishalkan. Skadan efter hjärnskakningen ville inte läka och man började misstänka att någon ytterligare sjukdom drabbat hjärnan och nervsystemet. Efter månader av utredning fick Felicia förra veckan äntligen ett klart besked: hon har inflammatoriska förändringar i hjärnan som innebär att hon har MS, som hon troligen haft under relativt lång tid, men som upptäcktes tack vare hjärnskakningen vars symtom inte ville gå över. Tungt och trist, men nu kan äntligen en adekvat terapi sättas in och det är just det som startat idag.

Så nu hoppas vi innerligt att det ska vända och komma ljusare tider för Felicia - och för oss. Hon kämpar allt hon kan för att bidra på alla vis till att bli frisk och komma tillbaka. Och kämpa gör vi andra för att sköta om vårt kära Kretsis så gott det bara går, trots att Felicia inte kan vara på plats.

2014 02 27 9

Många har undrat och saknat Felicia på plats, men först nu har vi ett klart besked att ge. Sen innebär ju den här diagnosen också att den som drabbas har en mycket jobbig hjärntrötthet, så att prata/skriva själv om sin situation - det är inget som Felicia rimligen kan mäkta med i nuläget. Men så här pigg och glad som på den fina bilden ovan, kommer hon att bli igen, även om någon "quick-fix" inte fungerar för den typen av sjukdomar...... Så ha tålamod och hålla tummarna - det är vad vi kan och ska göra!! Ann-Christine håller ställningarna som platschef på Kretsloppshuset och har fullt upp med jobb på alla fronter, Fabienne förstärker i kök och restaurang och rekryteringen av kock pågår för fullt. Våra gäster ska få samma fina upplevelse och service i Kretsloppshuset som vanligt! 

Söndagen 8 januari

Så var det Nya Året 2017 igång och det har redan hunnit vara mer än 20 grader kallt och strax därpå varmt och regn i luften. Men det kom lite snö i alla fall, så Mörsils skidspår är i toppskick :) 

20170106 4

Nu är det vardag igen och vi har öppet torsdag - söndag kl 11-16 fram tills det blir lite utökade öppettider kring påsk. I växthuset ser man redan knoppar som sväller på fikonträden och på persikoträdet! Helt otroligt att vårens fröjder redan går att se och känna :) Men än är det långt kvar till vår och vi ska ha många mysiga dagar först. Uteliv, allt ljusare dagar, omplantering av alla växter, åter en äggproduktion att tala om i hönshuset och massor av god mat och dryck så klart!!

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Vi alla på Kretsloppshuset önskar en riktig  

♥ GOD JUL ♥

  Tisdagen 20 december

Vi fick en verkligt mysig morgon idag! Varje år strax innan jul, ordnar vi för oss själva, vår personal och våra frivilliga hjälpande "änglar och tomtar" en fin liten grötfrukost med mini-julbord. Det blir julklappsutdelning och i år även firande av vår Isabel, som fyllt 30 år. Brasa, fin musik, massor av levande ljus och så lite mörkt ute. Härligt! 

20161220 20

Denna vecka är det öppet torsdag och fredag. Julafton och Juldagen har vi alltid stängt för att själva kunna fira jul. Men sedan har vi öppet mellandagarna måndag - fredag. Nyårsafton och nyårsdagen stängt. Sedan som vanligt öppet tors - sönd 11-6. 

Söndagen 4 december

Andra advent! Och nu är det adventsbrunch som gäller på söndagarna! Underbart gott och mysigt. Massor av jobb att få fram allt gott, men det är ett kärt bestyr :) 

20161127 113456

Denna helg har det varit Jamtli Julmarknad och Kretsloppshusets vänner har - som alltid - lagt ner ett fantastiskt arbete och engagemang för att ordna med superfin monter, eld, glöggprovning, försäljning av blåbärs- och lingonglögg. Och allt iklädd genuina vinterkläder! Detta ledde till att Kretsloppshuset tilldelades 1:a pris i "kategori monter i gammaldags stil"!!

Tack kära vänner för en toppen insats och all marknadsföring detta innebär för Kretsis.

20161202 Jamtli Julmarknad

 

Lördagen 19 november

Nu börjar det roliga! Vi lägger sista handen på att göra fint och mysigt till öppningen och på måndag börjar köket med förberedelser inför första adventshelgen och adventsbrunchen på söndag. Och varmt är det i huset, fast borrningen för bergvärmen är inte klar än.

20161119 130319

 

Tisdagen 15 november

Oj - vilket mastodontarbete som gjorts och görs i vårt kära Kretsis! Allt (ja - nästan allt) känns fortfarande som en enda stor röra. Men äntligen börjar vissa saker falla på plats! Till exempel fick vi ju för oss att byta skuggmattorna i den västra delen av glashustaket. Lätt som en plätt trodde jag.... Men vilket projekt!! Idag - äntligen - fick Anders, Ulf och Sven-Olof upp de sista mattorna och det blev fantastiskt vackert och fräscht! Tusen tack för ovärderligt arbete!

20161113 150056

 

Omställningen från vedeldning till bergvärme tuffar på. Det borras och borras! Huset är dock redan varmt trots att en del jobb återstår. 

Vår lilla butik är nu adventsfin med massor av fina frestelser :) Ann-Christine har lagt ner dagar på att förbereda och presentera allt på bästa sätt. Och när vi öppnar igen om en dryg vecka, så ska även våra splitternya kassor tas i bruk! Välkomna från torsdag 24/11 :)

20161112 145619

 

 

Tisdagen 18 oktober

Då var det dags för höststängning och igår morse, prick kl 08, drog vår stora satsning igång med ombyggnationen av vårt värmesystem. Utmaningen axlar företaget TINBAK från Hammardal som ryckte igång med stora resurser och började med slitet att skära befintligt system i bitar och tömma vårt pannrum..... Hönsen sitter helt stilla och är fundersamma på sina pinnar och tror väl att det pågår ett vulkanutbrott i huset ;) Men det ska inte ta så lång tid innan det värsta är över. Heja på!

20161018 103823

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trädgården är till stora delar klar, framför allt den delen som ligger framför Kretsis. Sen håller jag på med ett nytt projekt för att få till stånd ett system med bra och lättskötta odlingslådor till nästa säsong. 

20161014 16

 

Söndag 9 oktober

Oktober - och äntligen har det kommit lite frostnätter och saker och ting känns mer "normala". Hög tid att klippa ner trädgården och nu är det årets bästa tid att göra radikala insatser mot ogräset mellan perennerna. Nu ser man kvickrot och smörrevblomma som bäst och kan komma åt på ett bra sätt. Det hjälper inte med ytliga insatser! Här gäller det att gräva upp med rötter och allt. Annars tappar man kontrollen. Men jag gillar ju verkligen det här höstarbetet och med fin musik i hörlurarna och glada tillrop från gästerna så är det inte ett så dumt sätt att tillbringa helgen i trädgården ;)

 20161008 130203

Nu är det bara en vecka kvar innan vi stänger under 5 veckor för att bland annat bygga om hela vårt värmesystem. Ut med vedpannan som är "slut" och därmed har vi nu chansen att byta ut den så enormt krävande vedeldningen mot bergvärme. Heja på företag TINBAK AB från Hammerdal som ska åstadkomma detta byte! 

Söndagen 25 september

En makalös varm och solig september har gett oss och våra kära gäster en förlängning på sommaren med fortsatta kaffestunder ute i trädgården, även om löven börjat falla. Dessvärre blandas ju - åtminstone som jag själv känner det - glädjen över det fina vädret med en gnagande oro för klimatet.......

20160925 125203

Onsdag 24 augusti

Nu drar det ihop sig till vår skördedag som blir på lördag, 27/8 kl 11-16. Mycket jobb - men ack så roligt! Att skörda vindruvorna är en höjdare som Ni förstår! Även persikor skördas nu för fullt och vi får se om det blir en lyxig "persiko-shot" på buffén på lördag! Grönsakerna plockas från friland och växthus här hos oss, men köps även in från Ås Trädgård. Skördebuffén kommer att vara en fröjd - som vanligt! I år planeras det älgskav till varmrätt. Jag säger bara MUMS!! Och mums blir det även i uteköket med grillad bräckkorv från Undersåker Chark som serveras med riktigt kontinentalt tillagad surkål och smörstekt surdegsbröd! Hur gott låter det?? Välkomna!!

 

Lördag 30 juli

En underbar juli går mot sitt slut! Rekordmånga gäster, fantastiskt väder, makalös blommning i trädgården och nu äntligen också begynnande skörd. Tomater, squash, smultron, vindruvor, fikon, sallad, örter - nu är det extra roligt att duka fram en superfräsch trädgårdsbuffé med absolut purfärskt skördade läckerheter!

2016 07 30 21

2016 07 30 14

Åre Fjällhonungs bin som bor i sina kupor bakom Kretsloppshuset har fullt upp och pollinerar våra blommande växter. Man ser (och hör!) dem överallt och de är flitiga besökare i "bi-baren" - ett fat med lekakulor och vatten. Där kan de dricka utan risk för att drunkna. Jobba på kära bin - och tack för den första laddningen honung vi har fått levererat till butiken :)

2016 07 01 11

 

Söndag 10 juli

Vilken helg! Så många glada och avspända gäster som satt överallt i det gröna och mumsade och njöt! En förmån att få vara en i arbetsteamet denna helg där kära Kretsis välkomnade gäster från när och fjärran! Det var födelsedagskalas, möhippa, många norska familjer på väg från Storsjöcupen gjorde ett stopp på sin resa hemåt, det var pilgrimer på väg till Trondheim och tyska turister i husbilar och gamla kära stamkunder som kom för en stunds avkoppling.....

2016 07 10 2

 

Tisdag 5 juli

Vilken kanonsommar det har varit de senaste veckorna! Idag åter en fin dag som jag under några timmar fick tillbringa i trädgården och rosengården där jag klippte rosenbuskar tillsammans med Christin och Sara. En makalös väldoft från rosorna är belöningen och många av rosorna blommar just nu och är som allra vackrast.

2016 07 05 6

  

Lördagen 11 juni

Nu blommar en av de allra finaste perennerna vi vet: STORMHATTSRANUNKEL

2016 06 11 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och så här vacker är den i närbild! Som en mini-ranunkel!

2016 06 11 2

Den finns sällan att köpa och frösår sig inte. Men i höstas delade jag några plantor och övervintrade dem ute på friland. De har växt till sig ordentligt och är väldigt fina plantor nu som vi kan sälja. Har även våra egna jeansblåa japanska aklejor och vår mörkröda stjärnflocka till salu.

Tisdagen 31 maj

Hoppsan! Där blev det en lång paus i skrivandet ;) Det är så konstigt med våren..... Tiden går så mycket fortare och det är svårt att hinna med!

Nu har vi haft morsdag med superfint väder, många gäster som njutit av att kunna sitta ute, trädgården har börjat "explodera" och i växthus och friland råder febril aktivitet.

Idag har vi fått kompetent och ps-stark hjälp från Mats och Olof med två traktorer med plog och harv och nu har Alexander ett stort land att odla grönsaker på!

2016 05 31 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och genast sätter rejält kroppsarbete med grävning av bäddar igång :) Nu ska plant sättas och frön sås. Det blev sommartemperaturer helt plötsligen och nu ska allt göras samtidigt! Alexander med Shinash och Sara har fullt upp.....

2016 05 31 11

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredagen 15 april

Färsk rapport från den "gröna fronten":

Persikoträdet är översållad med kart

Nu kan vi för första gången sälja små plant av våra egna fikonträd

Alexanders uppdragning av plant är i full gång 

Full fart på utvecklingen av årets vindruvor

2016 04 15 3

  2016 04 15 9

 2016 04 15 11

 2016 04 15 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skärtorsdagen 24 mars

Mer påsk än så här kan det väl knappast bli:

2016 03 24 1

Detta är Josefina med sina 8 kycklingar, 7 gula och en svart, som föddes för några dagar sedan. GLAD PÅSK önskar vi från Kretsis!

Fredagen 18 mars

Idag har Belinda och jag åter gjort ett litet "ryck" med omplantering och denna gång fick kaffebuskarna, Aloe veran, ett av olivträden, en "djungel" av vit Calla och vår bamse till Clivia välbehövlig utrensning, gödsling och ett nytt lager av jord i bäddarna. Våren är på gång :)

2016 03 18 1

 

Torsdagen 10 marsjuli 06 39

I förrgår, den 8 mars, gick en av Kretsloppshusets förgrundsgestalter, Hadar, ur tiden, 87 år gammal. Från sin pensionering i början av 90-talet och fram tills han drabbades av sjukdom hösten 2007, var han "Projekt Kretslopp Mörsils" ryggrad i stort och smått. Inget jobb var för stort, för krångligt, för skitigt. Han tog sig an allt med ett stort lugn, kunnande, omdöme och social kompetens. Och alltid med glimten i ögat. Tack Hadar för allt Du betytt för Kretsloppshuset. Utan Ditt osvikliga stöd och Ditt arbete hade vi nog inte funnits till. 

2016 02 23 1Tisdagen 23 februari

Kom just hem från ett sällsynt tyst Kretsloppshus. Vi har ju stängt mån - ons den här tiden på året, men oftast är det någon personal i farten eller någon form av aktivitet. Men idag var jag helt ensam och hade för en gångs skull gott om tid att i vattna och sköta om växterna inne i restaurang-avdelningen där det ju alltid är rumstemperatur, och så i den svalare glashusdelen där det är möjligt att ordna med vintervila för växter. Jag lyxade till det med underbar musik i vår superbra musikanläggning och förutom Vivaldi och Mozart hördes hönsens kackel :)

Och just då upptäckte jag 2016-års allra första blomma i persikoträdet !!

Söndagen 7 februari

2016 02 07 brunch 5

Och så är brunchsäsongen igång :) Felicia och Ann-Christin satsar som vanligt helhjärtad för att duka fram en ljuvlig brunch alla söndagar fram till påsk. Och från v 7, alltså 21/2, kommer vi att förlänga brunchen till kl 17. Då börjar det ju bli längre dagar och vi vill  gå våra gäster till mötes som tycker att det just under vårvintern vore skönt med lite längre öppettider i Kretsloppshuset. Välkomna både före och efter skidturen :)

Än så länge vilar alla våra växter i den delen av glashuset som är sval, men persikoträdets knoppar är snart färdiga att spricka ut i sina rosa små blommor. Och sen går det ju undan med små sprittande gröna blad i fikonträd och vindruvor. Men än så länge är vi ju inte där.

2016 01 08 8Fredagen 8 januari

Brrr..... härligt vinterväder! Nu går det att göra isvaser och islyktor :) Inne i Kretsloppshuset är det varmt, grönt och doftar gott av nygräddat bröd och kakor. På spisen puttrar en värmande soppa och från hönshuset hörs hönsen snacka om senaste nytt..... Efter dagens "förmiddagsrond" för skötsel av växterna, har jag nästan svårt att slita mig och åka hem :) 

 

Måndagen 28. december

Vintern är här! Nu gäller det att elda i vedpannan i Kretsloppshuset, så inte växter och gäster fryser! Igår slog vi alla tiders rekord med gäster för brunch! ROLIGT!! Och så roligt att få så mycket beröm för allt gott som vi bullar upp! Att allt görs med kärlek från riktigt högkvalitativa ekologiska råvaror känns så tillfredställande! Så ska vi fortsätta med naturligtvis!

Önskar Er alla ett GOTT NYTT ÅR och för världen lite mer godhet och hjärta.

2015 12 15 16

 

Söndagen 4:de advent kl 8

Trist väder? Gud ja! Alldeles på tok för varmt, isigt och halkigt! Men så underbart att komma in på Kretsis - där är allt som det ska: varmt, ombonad, grönt, vackert och en lagom touch av julstämning. Från köket doftar det förföriskt, Felicia och Ann-Christine är i full gång med att förbereda dagens adventsbrunch.

Snotte sköter ute-mysfaktorerna idag. Grand finale innan vi gör en liten julpaus. Butiken håller öppet tisdag + onsdag, men övriga Kretsloppshuset öppnar igen Annandagen Jul.

God Jul säger vi från Kretsloppshuset ♥

 

Luciadagen

2015 12 13 36

Kommer just hem från Kretsis, där jag tänt en eld ute, fixat oljelampor och borddekorationer. Under tiden växte världens mest underbara adventsbrunch fram på buffébordet. Felicia & Ann-Christin har sedan tidigt i morse lagat mat, fixat och förberett. Kretsloppshuset är absolut fullbokat, vilket är hur roligt som helst! Efter idag är det en adventsbrunch kvar innan jul. Själva julen blir en andningspaus för oss alla, tills det är dags för Mellandagsbrunch 27/12.

 

2015 11 26 7

Torsdag 26 november

Då är vi igång igen efter november- stängningen. Alla fina bordsdekorationer som Ann-Christin och jag har gjort inför advent, har kommit på plats och vi är riktigt nöjda med dem! Sjukt snygga - om vi får ge oss själva beröm ;)

 

2015 11 23 7

Vi har också fått allt fint från Guldgalan på plats i vårt hörnskåp i caféet! Vi vill ju dela vår glädje med våra gäster! Tack Länsförsäkringar och tack Sivertsson & Fredriksson för priserna. Och tack alla trevliga människor som gratulerat och skickat sms, mail, facebookkommentarer eller på annat sätt hejat på oss! Grymt roligt!

Här kommer vår affisch för Adventsbrunch i lite större format, så den går att läsa. Bokningarna trillar in redan, vilket känns roligt och stimulerande!Adventsbrunch 2015 1

Läs vårt nyhetsbrev

Cirka en gång per månad skickar vi ett nyhetsbrev per mail. Det brukar vara lite kort om det som hänt på Kretsis senaste tiden och om vad som ska hända framöver, aktuella öppettider och så några fina bilder så klart. Allt det som står där, finns också här på hemsidan förstås, men nyhetsbrevet är en liten extra hälsning då och då till Din e-postlåda.

Läs vårt senaste nyhetsbrev >>

Prenumerera på vårt nyhetsbrev >>

 

 

 kaffekop

 

ÖPPETTIDER

Novemberstängt

från 29/10 - 29/11

Därefter åter: 

Fredag-Lördag-Söndag

Kl 11-16

Buffébord

Smörgåsar

Soppa med bröd

Hembakta kakor

Barnextra: pannkakor av våra egna ägg, hemkokt sylt, grädde 

  

kyckling 2

Vi tar gärna emot grupper för konferens, möten, fester.

Kontakta oss enkelt via hemsidans web-formulär  

 

Kniv Gaffel original

  

WG18 Dekal 300  

 

Vinnare Guldgalan 2015

  Kretsloppshuset vinnare av 2015-års Guldgala för kategori "Årets Hållbara Företag"  

 

 

 

ÖPPETTIDER:

fredag - söndag 11-16

dock stängt 29/10-29/11

 

trix tripadvisor banner

© Kretsloppshuset 2018